Rookvrij sporten

De Rookvrije Generatie streeft naar een maatschappij waarbij kinderen niet meer gaan roken en (mee)rookvrij kunnen opgroeien. Om dit te bereiken is het belangrijk dat kinderen in elke fase van hun jeugd beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Belang van rookvrije sportterreinen
De Hartstichting zet zich in voor rookvrije sportterreinen. Op de sportvereniging wordt er buiten nog vaak gerookt, zoals langs de lijn of op de tribune. Driekwart van de jeugd is lid van een sportvereniging. Het is daarmee een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen.


Het is moeilijk voor kinderen om roken te weerstaan als anderen om hen heen roken, vooral als het om rolmodellen gaat. Denk aan sporters tegen wie zij opkijken of trainers. Door een rookvrij sportterrein draagt de vereniging uit dat niet-roken de norm is. Daarom stimuleert en ondersteunt de Hartstichting sportverenigingen om hun terrein rookvrij te maken of een stap te zetten om het roken te beperken. In Leiden hebben Roomburg (hockey) en UVS (voetbal) al flinke stappen gezet om de vereniging rookvrij te maken.

Gratis ondersteuning en advies
Steeds meer verenigingen zijn aan de slag met rookvrij. Om het onderwerp te introduceren op verenigingen en aan de slag te gaan met rookvrij, heeft de Hartstichting een handig stappenplan ontwikkeld. Op de website van de Rookvrije Generatie vindt u o.a. informatie over het stappenplan. Hiermee kunnen sportterreinen rookvrij sporten stapsgewijs en gemakkelijk in voeren. Bij het Stappenplan vindt u ook de flyer en downloads van alle rookvrij-sporten-materialen. Deze materialen kunnen sportverenigingen zeker gebruiken ter ondersteuning.

In Leiden zijn Tennisclub de Leidse Hout, Pernix, Njord, de Danaïden, UVS, Leiden Atletiek, Roomburg Hockey, DoCoS Voetbal, Sporting Trigon en DIOK al (gedeeltelijk) rookvrij.